© Femuntomb Team-2014
El Santuari de la Mare de Déu de Foix o Santa Maria de Foix fou la parròquia de l'antic poble de Foix a l'actual municipi de Torrelles de Foix. S'alça a 661 m d'alt damunt d'un abrupte espadat, a la dreta del riu Foix. Aquesta ubicació enlairada, amb vistes a dues vessants de la muntanya, proporciona unes panoràmiques espectaculars de la plana penedesenca. El santuari és un edifici d’estil romànic del segle XII que ha sofert diverses reformes en els segles posteriors. Encara conserva de l'estil primitiu la nau amb un arc lleugerament apuntat i la coberta amb volta de canó sostinguda per dos arcs torals amb un petit atri. S'hi afegiren posteriorment dues capelles laterals i l'absis primitiu fou substituït per un de poligonal. A ponent trobem un campanar d'espadanya. A migdia trobem la porta amb arquivolta i grans dovelles. Antigament formava part del castell de Foix, esmentat en el segle XI, les ruïnes del qual encara es poden percebre al voltant de l’església. El 1892 morí violentament el darrer rector i aleshores fou suprimida la parròquia. Va ser aleshores quan aquest temple es va convertir en el santuari de la Mare de Déu de Foix de devoció mariana on es venera la patrona del Penedès. Posteriorment l'església va restar abandonada i en ruïna fins que un grup de veïns del municipi va impulsar les obres de restauració que foren acabades el 1987 per la Diputació de Barcelona.
Fem un tomb Qui som Contacte Avís legal Col·labora INICI RUTES QUÈ VISITAR ALLOTJAMENT GALERIES NATURA CURIOSITATS JOCS AMB GPS
El santuari està situat a dalt de la muntanya de Foix, en el terme municipal de Torrelles de Foix. S'hi arriba per una pista asfaltada (excepte l’últim tram) que surt del punt quilomètric 5,300 de la carretera BV-2122 que uneix les poblacions de Sant Martí Sarroca i Pontons. Pertany al bisbat de Barcelona. El santuari és obert el primer diumenge de cada mes de 10 a 13 h 30. També s’hi celebra un aplec el dilluns de Pasqua de cada any. Per a més informació truqueu a l’Ajuntament de Torrelles al telèfon 938 971 001 els matins de dilluns a divendres. 
SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE FOIX
Guies, Rutes i Jocs amb GPS
Segueix-nos a: