© Femuntomb Team-2014
L'espai dels Pèlags situat al terme de Vilobí del Penedès es un petit paratge natural de gran valor ecològic i geològic. És un paisatge singular i únic amb unes característiques ambientals concretes formada per quatre pèlags i les antigues pedreres de guix del turó de Vilobí. Aquest turó és un ressalt que destaca sobre la plana penedesenca i que està format per un sòcol mesozoic que té per sobre una seqüència miocena caracteritzada per una important unitat de guixos. L’extracció d’aquests guixos es remunta a l’època romana i ha estat activa fins a l'any 1993. Els pèlags aparegueren a conseqüència de l’activitat extractiva de guix quan l’explotació minera tallà el nivell freàtic de l’aqüífer. El més gran d’ells pot arribar a mesurar 3.6 hectàrees i és la segona extensió d’aigua més gran de la comarca, després de l’embassament de Foix. Aquestes basses han afavorit la presència d'ocells com el corb marí gros, l'ànec collverd o el bernat pescaire, així com també nombroses aus migratòries. Han estat recuperades aprofitant el seu valor geològic, amb diversos panells on s’explica la geologia i la formació dels guixos i dels pèlags. Actualment, durant l'any s'hi celebren diversos actes com ara cicles de jazz i altres concerts, curses, caminades, rutes... Un factor d’interès afegit és el Museu de Geologia i del Guix de Vilobí. Aquest Museu va ser fundat pel senyor Josep Rovira l'any 1986 i conté una de les millors col·leccions de guixos de l’Estat, així com diversos fòssils de la zona en molt bon estat de conservació.
Fem un tomb Qui som Contacte Avís legal Col·labora INICI RUTES QUÈ VISITAR ALLOTJAMENT GALERIES NATURA CURIOSITATS JOCS AMB GPS
El paratge natural dels pèlags, catalogat dins l’inventari d’Espais d’Interès Geològic de Catalunya, està situat a Vilobí del Penedès i és de lliure accés. El Museu de Geologia i del Guix de Vilobí va ser fundat pel senyor Josep Rovira i es troba a can Casavell (Crta. Diputació, 7). Per a poder visitar el museu cal trucar al 938 978 027 i concertar la visita. Per a més informació consulteu les pàgines web http://www.vilobi.cat/#!els-plags-/cg1b i http://museugeologic.blogspot.com.es/2013/10/jorgina-jorda-museu-de-geologia-i-del.html.
PÈLAGS I MUSEU DE GEOLOGIA I DEL GUIX DE VILOBÍ DEL PENEDÈS
Guies, Rutes i Jocs amb GPS
Segueix-nos a:
Galeria Fotogràfica