© Femuntomb Team-2014
La Ruta del Xató és una proposta de turisme gastronòmic que any rere any, celebren les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf.  El xató és un plat tradicional originari del Penedès. L’origen del nom sembla que té a veure amb la cerimònia d’aixetonar la bóta de vi, quan es posava l’aixeta a la bóta per tastar els primers vins de la collita. El xató es una amanida d’hivern a base d'escarola que s'acompanya de peix dessalat (tonyina, bacallà, anxoves o seitons) i olives arbequines. Aquesta amanida està condimentada amb una extraordinària salsa feta sempre amb mà de morter a partir d’ametlles, avellanes, nyores, all, oli d’oliva verge, vinagre de vi i sal. Malgrat que aquesta és la base de la salsa, hi ha petites variacions en funció de la població on es faci. Avui en dia podem gaudir de la ruta del xató, una iniciativa que permet fer un recorregut per les principals localitats en les quals és tradició elaborar aquest plat. Fer la “Ruta” és venir a descobrir les singularitats del territori del xató: enoturisme, arquitectura, música, mar, cultura i gastronomia de la mà del Xató, que es pot degustar en algun dels 53 restaurants adherits a la Ruta del Xató. La xatonada popular de Vilafranca del Penedès se celebra la tercera setmana de febrer i es l’única mostra on la gent pot triar i comparar les receptes del xató de Sitges, Vilanova, El Vendrell i Vilafranca.
Fem un tomb Qui som Contacte Avís legal Col·labora INICI RUTES QUÈ VISITAR ALLOTJAMENT GALERIES NATURA CURIOSITATS JOCS AMB GPS
La propera edició de la xatonada popular a Vilafranca del Penedès serà el dia 22 de febrer del 2015. Per a més informació visiteu l’Oficina de turisme de Vilafranca del Penedès (carrer Hermenegild Clascar, 2), truqueu al telèfon 938 181 254 o envieu un correu a info@rutadelxato.com. També podeu consultar les pàgines web www.rutadelxato.com i http://turisme.vilafranca.cat.
RUTA DEL XATÓ
Guies, Rutes i Jocs amb GPS
Segueix-nos a: